Lumia не помага много на Nokia

През първото тримесечие са продадени повече телефони Lumia, но общите продажби продължават да падат

148 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Финландският производител на мобилни телефони Nokia e продал 5.7 млн. смарфона Lumia през първото тримесечие на 2013 г. Резултатът е рекорден за компанията, след като най-доброто постижение досега, регистрирано през четвъртото тримесечие на 2012 г., е 4.4 млн. телефона, използващи операционната система Windows Phone на Microsoft.

Въпреки растящите продажби от серията Lumia, финландската компания продължава да не се представя добре на общия пазар. За периода януари-март Nokia е продала общо 61.9 мобилни телефона при очаквани над 73 млн. броя. През същия период на 2012 г. бяха продадени с 25% повече устройства.

"Спадът в продажбите на мобилните ни телефони се дължи основно на някои конкурентни динамики на индустрията", коментира главният изпълнителен директор на Nokia Стефан Елъп. "Nokia се приготвя за "агресивни действия" за да отговори", добавя той. По неговите думи компанията подготвя по-конкурентни цени и ще разчита на евтините модели Asha, които имат голяма част от функционалностите на смартфоните.

Приходите за тримесечния период са общо 5.85 млрд. евро, което е най-слабият резултата за последните 13 години. Спрямо миналата година спадът е с 20%, а при сравнение с предварителните анализаторски прогнози се вижда че е с 10.3% по-малко. Загубата за периода е 272 млн. евро при 928  млн. евро година по-рано.Свиването се дължи на по-малкото разходи.

Основният конкурент на Nokia си остава южнокрейският технологичен гигант Samsung. През първото тримесечие на 2012 г. финландците загубиха първото място на пазара именно от азиатците. Според експертите обаче Nokia ще започне да среща отпор и от китайските производители - Huawei и ZTE. Двете компании са сред най-големите производители в Китай, където Nokia се опитва да пробие.

До 2007 г. Nokia държеше 50% от глобалния пазар на телефони. Тогава обаче се появи първият телефон на Apple - iPhone. В последствие се появи операционната система на Google - Android, която позволи на Samsung да стане лидер на пазара. През последното тримесечие на 2012 г. Apple продаде 47.8 млн. телефона iPhone, a Samsung - 62 млн. смартфона.

Подкрепи Economic.bg