МС одобри държавните гаранции и заеми за 2014 г.

Гаранции от 157 млн. лв. ще бъдат издадени за финансиране на проекта за изграждане на междуосиева газова връзка Гърция - България

116 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Правителството одобри държавните гаранции и държавните заеми през 2014 г., съобщиха от правителствената пресслужба. По заемни споразумения ще бъдат издадени гаранции за финансиране на проекта за изграждане на междуосиева газова връзка Гърция - България в размер на 157 млн. лева, и по Закона за Българската банка за развитие (ББР) по нови външни заемни споразумения на ББР ще бъдат издадени гаранции в размер на 300 млн. лв.

Първият проект предвижда изграждането на газопровод, който ще свързва гръцката газопреносна система в района на Комотини с българската - край Стара Загора. Целта на заема от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е да се осигури по-евтин целеви кредитен ресурс за финансиране на ресурси на ББР. Те са в съответствие с приоритетите на българската държава и са предназначени и за специфични сектори, които не са от интерес за останалите търговски банки у нас.

Проектите ще бъдат в сферата на финансиране на малки и средни предприятия, включително земеделие, промишленост и услуги, малки инфраструктурни проекти, управлявани и финансирани от общините, подкрепа на младежката заетост, иновациите и стартиращи предприятия.

При условията на последваща ратификация ще бъдат сключени и рамков заем до 150 млн. евро от ЕИБ за финансиране на малки проекти в аграрния сектор, инвестиционен заем до 300 млн. евро от ЕИБ за проекта "Транзитни пътища - VI", структурен програмен заем до 500 млн. евро от ЕИБ за сърфиране на проекти, изпълнявани със средства от европейските фондове, както и кредитна линия до 200 млн. евро от китайската Ексимбанк за финансиране на българо-китайски инвестиционни проекти в инфраструктурата, иновативните технологии и производствени проекти с висока добавена стойност за икономиката.

Подкрепи Economic.bg