МС отпуска още 8 млн. лв. за строежа на метрото

Средствата ще бъдат използвани за завършване на втората линия на подземната железница

МС отпуска още 8 млн. лв. за строежа на метрото
Автор: Божидара Иванова

Държавата планира да помогне с 8 млн. лв. за завършване на последната станция по втората линия на софийското метро. Предложението за финансова помощ към Столична община е качено за финансово обсъждане, което приключва на 13 септември.

Още на първото си редовно заседание след изтичането на срока за коментари по предложението кабинетът ще гласува отпускането на средствата. Очаква се това да се случи на 13 септември, пише „Стандарт“.

Отпуснатата сума ще бъде използвана за завършване на линията и отваряне на метростанция „Хладилника“.  От обясненията , с които общината иска от държавата допълнителните пари за метрото става ясно, че 15 млн. лв. средства не достигат за завършване на линията. По думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова недостига ще се допълва със собствени средства на общината. За да осигури исканите 8 млн. лв., финансовото министерство трябва да ореже други разходи, включително и на Столична община.

През август започна строежът на новата метростанция и отсечката до нея, като срокът за изпълнение е юни 2016 г. С пускането на станцията броят се очаква броят на пътниците да се увеличи с около 30 хил. души дневно.

Коментари: 0