МС разглежда спорни текстове за НК

От своя страна бизнесът остро се противопоставя на готвените промени

152 ~ 1 мин. четене

Днес Министерски съвет (МС) ще разгледа спорните текстове от промените в Наказателния кодекс (НК), които предвиждат до шест години затвор за всеки работодател, невнесъл осигрителните вноски в държавната хазна. Те трябва да бъдат не по-малко от 25 минимални заплати или 8.5 хил. лв. В случай, че сумата приближава 140 заплати, наказанието може да бъде до 8 години затвор. 

От своя страна бизнесът остро се противопоставя на готвените промени. Според работодателите, работникът също трябва да носи отговорност за невнесените осигуровки. Те смятат също, че не е редно вноските за здраве и пенсия да се приравняват на данъчните задължения. Работодателите искат по-високи глоби, но не и затвор за укриване на осигуровки.

Въпреки, че от КНСБ настояват за криминализиране на укриването на осигуровки, синдикатите признават, че текстовете спестяват от наказателна отговорност голяма част от осигурителите. Според тях ефектът от подобна мярка ще е по-скоро дисциплиниращ. Техни изчисления сочат още, че през първата година се очакват около 200 млн. лв. повече приходи от осигуровки в хазната.

Коментари: 0