МВФ: Сингапур се нуждае от временно покачване на инфлация

Очаква се тази година растежът на брутния вътрешен продукт да се забави до 2,9%

Сингапур трябва да остави временно покачване на инфлацията, за да настигне повишените цени от по-строгите трудови пазари, смята Международният валутен фонд, позовавайки се на свой доклад.

Очаква се тази година растежът на брутния вътрешен продукт да се забави до 2,9%, преди да се ускори до 3,4% през 2013 г.,  заявяват официални лица от МВФ, според данните изнесени вчера. Ниският процент на безработицата ще стимулира вътрешното търсене и инфлацията ще остане повишена, се казва още в него.

Правителството на Сингапур намали прогнозата си този месец за растежа през 2012 година до 1,5% от 3,0% при предишната.

Политици от цял свят се опасяват от по-дълбоко въздействие на дълговата криза и сътресенията в Европа, като азиатските централни банки, от тази в Китай до тези в Южна Корея и Филипините, намаляват лихвените проценти, оказвайки натиск върху Сингапур, да облекчи паричната си политика.

"Сингапур има достатъчно политическо пространство и големи буфери за смекчаване на ефектите от по-стръмно глобално забавяне на растежа или финансови сътресения", заяви МВФ. "Като се има предвид изразената търговия в Сингапур и финансовтаа откритост, въздействието на по-нататъшни сътресения в еврозоната, рязкото затягане на фискалната дисциплина в Съединените щати и  забавянето на растежа на Кирай би било значителено".

Монетарните власти на Сингапур, които използват обменния курс за управление на инфлацията, заявиха през април, че ще позволят покачване на стойността на валутата си, за да се намали ценовия натиск, идващ от различни регионални икономики.

Коментари: 0