МВФ понижава прогнозата си за световния икономически растеж

"Това се налага предвид състоянието на икономиките на бързо развиващите се пазари и по-специално заради страните с ниски доходи”, заяви ръководителят на фонда Кристин Лагард

Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ), Кристин Лагард предупреди, че фондът възнамерява да понижи прогнозата си за световния икономически растеж. Лагард напомни, че МВФ и Световната банка през април заявиха, че световната икономика се движи на три различни скорости, от 5.5 % в развиващите се страни до 2.0% в развитите страни като САЩ и Австралия и на практика блокаж в еврозоната, съобщава Wall Street Journal.

„Ние смятахме, че прогнозата за световния икономически растеж е около 3.3%, но се опасявам, че разглеждаме икономиките на развиващите се държави сами по себе си. Страхувам се, че прогнозите ще са по-ниски".

"Това се налага предвид състоянието на икономиките на бързо развиващите се пазари и по-специално заради страните с ниски доходи”, заяви ръководителят на МВФ.  Точните цифри обаче ще бъдат публикувани след няколко дни.

Кристин Лагард определи бюджетните съкращения в САЩ като неуместна мярка, която ще натежи на растежа. Тя призова Вашингтон да представи „по-правдоподобни“ фискални планове. 

МВФ вече намали очакванията си за растежа на световната икономика. През април институцията ревизира прогнозата си до 3,3%, след като през януари съобщи, че очаква ръст от 3,5%.

Коментари: 0