МВнР с препоръки за пътуващите към Австрия и Унгария

Червен код в Тирол, Каринтия, Щирия, Бургенланд и Западна Унгария

Снимка: Euronews

140 ~ 3 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Австрийският централен институт за метеорология и геодинамика (ZАMG) информира за очаквани обилни снеговалежи и заледявания в югоизточните провинции на Австрия. На 01.02.2014 г. е обявен най-високият код на опасност – червено – „екстремна опасност”, в провинциите Тирол, Каринтия, Щирия и Бургенланд. Опасността е от обилни снеговалежи и поледици. Очаква се степента на опасност да остане такава и в неделя в провинциите Тирол и Каринтия. В северните части на Каринтия и Тирол е обявен код оранжево – опасност, а много от останалите части на страната е обявен код жълто – потенциална опасност. Предупреждава се за очаквани обилни валежи, които ще продължат до 3 февруари в Каринтия, както и в източните части на Тирол.

Усложнена е и пътната обстановка. На магистрала А1 от гр. Санкт Пьолтен в посока гр. Линц поради пътно-транспортно произшествие с множество моторни-превозни средства лявото платно е затворено и се е образувала колона от автомобили, дълга около 8 километра. Затворени са пътища в Тирол, Каринтия и Щирия, някои поради опасност от лавини или паднали дървета. На места пътищата са заледени и има необходимост от поставяне на вериги за сняг на автомобилите.

Във високите части на Каринтия и Тирол е обявена пета степен на опасност по 5-степенна скала от падане на лавини. В много от останалите високи части на страната е обявена 4 или 3 степен на лавинна опасност.  

МВнР препоръчва на българските граждани да пътуват с повишено внимание в засегнатите части на страната, предварително да се информират за актуалната метеорологична обстановка и да следват указанията на местните служби.

Препоръчва се на всички български граждани, намиращи се в ски-курортите на Австрия, да се съобразяват с актуалната метеорологична обстановка и предварително да се информират за актуалната лавинна опасност, както и да спазват указанията на местните служби.

Информация за метеорологичната обстановка може да намерите:

http://www.zamg.ac.at/cms/de/aktuell

Информация за пътната обстановка може да намерите:

http://www.oeamtc.at/

При необходимост българските граждани да се обръщат за съдействие към посолството на Република България във Виена:

Посолство на Република България в Република Австрия
Адрес: Schwindgasse 8, 1040 Wien, Österreich
Тел.: +43 1 505 31 13, +43 1 505 64 44 (24 часа)
Работно време: По - Пт, 08.30 - 17.30 ч.
E-mail: [email protected]

По информация на посолството на Република България в Будапеща, метеорологичната обстановка в западната част на територията на Унгария по границата с Австрия и Хърватия през последните 6 часа е крайно усложнена поради силен снеговалеж, причиняващ снегонавявания. За западната част на Унгария е обявен код червен на сайта за метереологичната обстановка в Европа - www.meteoalarm.eu.  На границата със Сърбия ГКПП Рьоске и ГКПП Томпа са затворени за преминаване на тежко-товарни превозни средства с тегло над 3,5 тона. Придвижването на леки автомобили и автобуси също е затруднено.

МВнР настоятелно препоръчва на българските граждани по възможност да отложат пътуванията си до и през западната част на Унгария на 1 и 2 февруари и да се информират за актуалната обстановка, както и да съблюдават съветите и указанията на местните власти.

При необходимост българските граждани да се обръщат за съдействие към посолството на Република България в Будапеща:

Посолство на Република България в Унгария
Адрес: бул. Андраши № 115, 1062 Будапеща, Унгария
Телефон: +36 1 322 08 24; +36 1 322 08 36; +36 1 342 37 38
Дежурен телефон в извънработно време: + 36 20 534 4559
E-mail: [email protected]

Подкрепи Economic.bg