Майкъл Дел изкупува Dell за 24 млрд. долара

Предложената цена от 13.65 долара за акция е с 25% над пазарната

Автор: Атанас Христов

Основателят и главен изпълнителен директор на третия по големина производител на компютри в света - Dell Inc, Майкъл Дел заяви, че ще изкупи основата от него компания за 24.4 млрд. долара, съобщи BBC. Майкъл Дел, чието име носи производителят на компютри и инвеститорът Silver Lake Management LLC ще платят на останалите акционери по 13.65 долара за акция, се казва в съобщение на Dell.

От компанията поясниха, че предлагат 25% премия над цената за акция през януари, когато тръгнаха слуховете за сделката. Изкупуването на листваната на Nasdaq технологична корпорация ще стане с кредити от 4 банки, както и заем от 2 млрд. долара от софтуерния гигант Microsoft.

Председателят на борда на директорите Майкъл Дел вече притежава около 14% от основата от него компания. Той и останалите висши мениджъри ще запазят дяловете си към момента.

Книжата на Dell бяха спрени от търговия в САЩ. През миналата година капитализацията на компанията намаля с 31%. Dell, който изостава от Hewlett-Packard (HP) и китайския производител Lenovo Group, се бори да се адаптира към новите пазарни тенденции. След изкупуването на акциите Майкъл Дел ще си върна мажоритарния дял в компанията, която основа преди почти три десетилетия, отбелязва Bloomberg.

Коментари: 0