Mazda прави бензинов двигател с дизелова технология

Новата цел пред японската корпорация се казва Biesel

448 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Японската автомобилна корпорация Mazda се кани да прави революция при двигателите с вътрешно горене. От компанията са си поставили за цел до 2018 г. да направят и лансират на пазара нов бензинов двигател със самовъзпламеняване на горивото. Точно такава е технологията на дизеловите агрегати, докато горивото при бензиновите се възпламенява от външно подадена искра, пише speed-press.

По време на автосалона в японската столица Токио от Mazda разкриха технологиите, с които ще се противопоставят на всеобщите тенденции за намаляване на работния обем и монтиране на турбокомпресори.

Автомобилният производител ще оптимизира своите бензинови мотори, които при частично натоварване ще работят като "Biesel", т.е. с възпламеняване на гориво-въздушната смес без подаване на искра от свещта. База на новите двигатели HCCi (Homogenous Charge Compression Ignition) ще бъдат бензиновите Skyactiv агрегати, при които степента на сгъстяване ще бъде повишена от 14:1 до 18:1.

Огромно предимство била подобрената с 30% ефективност - по думите на говорител на Mazda. През изминалите години Volkswagen и Daimer също работиха върху подобна технология, която да съчетае принципите и на двата типа мотори в един двигател, но така и не стигнаха до серийно производство.

Бензиновите Skyactiv мотори на Mazda и днес работят с екстремно висока степен на сгъстяване - 14:1.

Подкрепи Economic.bg