Меркел: Европа се нуждае от единство

Тя подчерта, че процентът на Европа в населението на света е намалял драматично в последните 60 години, ограничавайки влиянието на отделни държави членки на ЕС на глобално равнище

96 ~ 1 мин. четене

Европа може да упражнява влияние на световната сцена, само ако говори на един глас, разреши дълговата си криза и стимулира собствената си икономическа сила, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от АФП.

Тя подчерта, че процентът на Европа в населението на света е намалял драматично в последните 60 години, ограничавайки влиянието на отделни държави членки на ЕС на глобално равнище.

"Много е важно Европа да се сближи, защото отделните страни не могат да имат толкова голямо влияние със собствения си глас, колкото ако действат заедно", допълни канцлерката."Можем да имаме право на глас в света, само ако сме единни в ЕС. И можем да имаме право на глас, само ако сме успешни в икономически план. Не за сметка на други региони, а в честна конкуренция с тях", изтъкна Меркел.

"За щастие ние сме единни и сега трябва да се уверим, че постигнатите от нас договорености, например за общата валута, в действителност работят", каза още тя.

Изявлението й идва в момент, когато ново изследване показа, че близо две трети от германците смятат, че са щели да се справят по-добре, ако не бяха сменили скъпата си марка за еврото. Канцлерката заяви, че Германия не трябва да жертва износната си сила за сметка на коригирането на неравновесията, дестабилизиращи еврозоната, но подчерта значението на стимулирането на вътрешното търсене.

Подкрепи Economic.bg