Мерките за икономии не работят

Еврозоната е проектирана по грешен начин, каза американският спекулант Джордж Сорос в интервю за Project Syndicate

92 ~ 3 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

- Г-н Сорос, какво е мнението Ви за ситуацията в Европа?

- Много съм притеснен за Европа. Еврото е в процес на унищожаване на Европейския съюз (ЕС). До известна степен това вече се е случило, в смисъл, че ЕС трябваше да бъде доброволно сдружение на равноправни държави. Кризата обаче го превърна в нещо коренно различно: взаимоотношения между кредитори и длъжници. При финансова криза, каквото имаме сега, кредиторите управляват. Така в ЕС взаимоотношенията вече не са като между равни. Съдбата на Италия например вече не се определя от италианската политика, която е в собствена криза, а по-скоро от отношенията кредитор/длъжник. Това е което реално диктува политиката в страната.

- Фондовите пазари обаче са в подем. Мислите ли, че това ще продължи дълго?

Не. Ние сме в това, което аз наричам "ситуация далеч от равновесната". Поради това не може да продължи дълго. Но аз не съм в състояние да предскажа бъдещето.

- Мислите ли, че настоящата икономическа криза е може би последната стъпка от общата философска криза на Запада?

- Обсъдих това през 2000 г. в книгата си "Кризата на глобалния капитализъм". Досега глобалният капитализъм оцелява, но с огромни усилия. Надявам се, че ще продължи да оцелява, но с по-малко усилия. Не мисля, че има реална алтернатива на глобалния капитализъм, но той се нуждае от по-добри институции.

- Европа все още е в дълбока рецесия. Какво правим отсега нататък? Какво е това, което можем да научим от САЩ за преодоляване на кризата?

- На първо място, кризата в Европа е пряко следствие от финансовата криза, която започна в САЩ през 2007 г. И това е свързано с погрешния начин, по който е проектирана Еврозоната. Глобалната финансова криза разкри някои от тези недостатъци, макар че някои не са правилно разпознава дори и днес. Факт е, че САЩ се справя по-добре. Сега Европа трябва да реши своята собствена криза, което разбира се представлява комбинация от финансовата криза и политическата криза.

- Някои хора казват, че спекулантите като Вас причиниха тези кризи. Каква е реакцията Ви на тази критика?

- Не съм изненадан. Готов съм да отговоря на всички конкретни критики, които могат да ми бъдат повдигнати. Винаги съм бил много ясен за това, което правя. Финансовите кризи не са причинени от спекуланти, а от страна на властите, които създават погрешни правила и позволяват на спекулантите да правят това, в което хората ги обвиняват. Да го кажем по-ясно - спекулантите са пратениците, които донасят лошите новини.

- Безработицата се покачва в страните от периферията на ЕС и засяга всички възрастови групи. Мислите ли, че трябва да се смени фокусът към социалната криза и справянето с безработицата, отколкото да се гледат финансовите аспекти на кризата?

- Доказателствата, че строгите мерки за икономии не работят, се увеличават. Очаквам рано или късно посоката на текущата фискална политика да се промени - колкото по-скоро, толкова по-добре. Налице е политически проблем, а именно, че кредиторите диктуват икономическата политика. Икономическа или финансова политика, диктувана от адвокати, е контрапродуктивна политика. Европа е загубила връзката и синхрона с останалата част на света.

- Усещането е, че Европа се намира в толкова дълбока криза, че надали има излизане от нея. Мислите ли, че Европа отново ще си върне ролята на световен лидер?

- Споделям загрижеността Ви за тежестта на кризата. Гледам на проблема много сериозно. Не мисля обаче, че кризата с еврото е краят на Европа. Не бива да го позволяваме.

Подкрепи Economic.bg