Месото поскъпва до месец

Магазини фалират заради по-високата цена на суровината

Месото и местните продукти могат да поскъпнат до месец. Причината са високите цени на фуражите заради сухата година и недостатъчното валежи. Само от началото на август цената на свинското месо е скочила с 30 процента. Така продуктите, произведени от месо, са поскъпнали с около 15 процента, заяви Кирил Вътев, председател на Асоциация на месопреработвателите.

Бизнесът посочи, че повишението при свинското месо няма да се калкулира изцяло в крайния продукт, тъй като потреблението все още остава свито.

Няма какво друго да очакваме освен цените да вървят нагоре, заяви Вътев. По думите му не е сериозно все още да се коментира какво ще е увеличението. Според него то трябва да е минимум с 15 процента, но отчете, че повишение вече има.

Междувременно малки месарници обявяват фалит и се налага да затворят врати. Като основни причини се посочват кризата и новите повишения на цената на свинското месо.

Животновъдите също предупредиха, че се опасяват от фалити заради високите цени на фуража, предизвикани от сухата година.

Коментари: 0