Минимални понижения на европейските борси

Водещите национални индекси отчетоха спад в 12 от 18 страни в Западна Европа

180 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Фондовите борси в Европа, с малки изключения, отчетоха минимални спадове на фона на продаващите дълг Франция и Испания и решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да запази лихвените нива в Еврозоната без промяна. Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви на пресконференция след решението, че икономическото възстановяване трябва да започне през следващите месеци на 2013 г.

Общият Stoxx Europe 600 заличи 0.2% от стойността си до 283.88 пункта, след като по-рано през деня отчиташе повишения в рамките на 0.6%, информира Bloomberg. Водещите национални индекси се понижиха в 12 от 18 страни в Западна Европа. Бенчмаркът DAX в Германия добави 0.1%, докато във Великобритания FTSE 100 се понижи с 1.1%. Индексът на сините чипове във Франция CAC 40 загуби 1.2%, с което изтри печалбата си от началото на годината.

Книжата на телекомуникационната корпорация Vodafone Group добавиха 0.9% до 1.72 паунда за акция, след като вторият по големина мобилен оператор потвърди прогнозата си, че оперативната му печалба за 12-те месеца до края на март ще бъде в горната граница на диапазона 11.1 - 11.9 млрд. паунда. Анализаторите очакват положителният резултат да е 11.6 млрд. паунда.

Капитализацията на тресящата се от скандали италианска финансова институция Banca Monte dei Paschi di Siena се изстреля с 4.1%, а книжата достигнаха до 24 евроцента за акция. Това е трети пореден дневен ръст.

Подкрепи Economic.bg