Миньорите предупреждават за вдигане цената на тока и парното

Според шефът на миньорския синдикат към КТ „Подкрепа“ Владимир Топалов трябва да се изнася токът, произведен от по-скъпите енергии, а у нас да се използва по-евтиният ток

124 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

За опасност от вдигане на цената на тока и парното предупреди шефът на миньорския синдикат към КТ „Подкрепа“  Владимир Топалов пред Дарик радио.  По думите му ако не се намерят средства за подмяна на електроразпределителната мрежа в София, градът все повече ще се превръща в „дискотека“.

Топалов обясни, че намаляването на цената на тока и минималното увеличение на цената на въглищата не са достатъчни, за да се стабилизира състоянието на бранша. Според него трябва да се изнася токът, произведен от по-скъпите енергии, а у нас да се използва по-евтиният ток. Шефът на миньорския синдикат към КТ „Подкрепа“  допълни, че едно от решенията, които биха довели до баланс на енергийната система е износът на ток за Турция.

„Трябва да балансираме системата, защото тя в момента е по ръба на бръснача и аз съм сигурен, че това е временна мярка, защото така не може да се балансира системата и може ДКЕВР да се наложи да преразгледа след някой и друг месец своите решения", категоричен е Топалов.

Той подчерта, че проблемите не трябва да се решават само за минните дружества или за заводските централи, а цялостно, в противен случай системата никога няма да се балансира.

„И има още един голям проблем - с електроразпределителните дружества и инвестициите там. Смея да твърдя, че това, което се случи в центъра на София, ако не се вземат мерки, ще се случва все по-често в държавата на най-различни места. Това показва също, че там инвестициите са орязани до минимум и липсват средства, с които да може да се поддържа системата. Силно се надявам да не се изтърве този момент, в който вече тя ще стане неконтролируема, защото тогава наистина ще се случи дискотека в държавата", допълни експертът.

Топалов заяви,ч е миньорите запазват готовността си за протестни действия, които могат да се изразят в блокада на пътища още утре. По думите напрежението сред миньорите и свързаните с тях отрасли  все още остава високо. 

Подкрепи Economic.bg