Министерството на финансите се качи на "облак"

Ведомството се надява оттук нататък да плаща с 2500 лева по-малко на месец за техническа подръжка

Министерство на финансите съобщи, че е преминало към облачните услугите. Ведомството вече използва „частен облак" на Microsoft.

"Клауд компютинг е нова технология, която позволява оптимизиране на хардуерните ресурси на организацията, като същевременно предоставя допълнителни възможности за менажиране на наличния софтуер", обясняват от пресцентъра на МФ.

От ведомството очакват след преминаването към "частния облак" физическо редуциране на сървърите да се намали с 25% и стойността на техническата поддръжка да е 2500 лв. по-малко на месец.

Изборът на Microsoft от МФ обясняват с факта, че има подписан договор между Министерски съвет и софтуерния гигант за ползване на продуктите му. По тази причина Министерство на финансите не е заплатило за лицензи, добавят от пресцентъра на МФ. Освен това компанията осигурявала и консултации през целия жизнен цикъл на проекта за своя сметка, а поддръжката и доусъвършенстването се извършва от Дирекция „Информационни системи" в МФ.

"Чрез използването на облачните технологии, се осигурява подобряване на качеството и ефективността на работата на информационните ресурси на МФ и преразпределяне на сървърните ресурси за максимално кратко време за осигуряване необходимата резервираност. Това е първият по рода си проект в държавната администрация", добавят от пресцентъра на МФ.

Коментари: 0