Митничарите излизат на протест

Служителите са против преместването на агенцията в Русе

7170 ~ 2 мин. четене

Експерти от централното управление на Агенция "Митници" в София ще протестират в 17.30 часа в четвъртък пред Министерството на финансите. Служители в централното управление в София изпратиха отворено писмо до медиите, в което се противопоставят на преместването на агенцията в Русе. Шестима от членовете на инициативния комитет застават с имената си срещу Закона за допълнение на Закона за администрацията.

Според тях идеята за административна реформа в труден за страната момент е нарушение на техните човешки и граждански права, обяснява Стефан Стефанов, главен експерт в агенцията от осем години, съобщи БНР. Целта на протеста в четвъртък е да се стигне до разговор, обяснява Стефанов.

Според служителите в митниците преместването на част от държавната администрация от столицата в други градове на страната би струвало на държавата десетки милиони лева. В писмото пише, че подготвяните законодателни промени нарушават основни демократични принципи, човешки и граждански права и напомнят тоталитарен подход на управление. 

Инициативният комитет от митниците пише още, че ако администрацията се премести, ще се затрудни общуването между звената, ще се нарушат функциите между централните управления и служителите ще бъдат изцяло подменени. 

Според работещите в Агенция "Митници" тази реформа е удар не само по администрацията, но и по управлението на държавата, което, по думите им, може да стане неконтролируемо. В писмото си служителите обясняват, че са нарочени да участват в експеримент и приканват за медийна подкрепа при евентуални протестни действия.

Това не е първото писмено противопоставяне на административната реформа. В средата на май повече от 80% от служителите на НАП и митниците в София внесоха в Министерски съвет подписка срещу преместването на администрацията. 

Подкрепи Economic.bg