Млади безработни на опашка за европари

Регистрираните в бюрата по труда се включват в програми за повишаване на квалификацията

6944 ~ 1 мин. четене

Близо 2000 млади хора от цялата страна са потърсили бюрата по труда, за да кандидатстват по схемата за обучение и стаж по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси”, предаде Стандарт Нюз.

От агенцията отчитат повишен интерес към схемата само седмица след като премиерът Бойко Борисов призова младите хора и работодателите да се възползват от предлаганите възможности.

Интерес има и към схематаРазвитие. Тя дава възможност на регистрираните безработни да се включат в обучение за придобиване на професионална квалификация и заетост от 9 до 12 месеца по заявени от работодатели работни места.

До момента в обучение по схемата са включени над 39 000 души, като 6744 от тях са младежи.

Работа са започнали над 24 000 безработни, от които 3233 младежи.

По Насърчаване стартирането на проекти за развиване на самостоятелна стопанска дейност вече са обучени 2 700 младежи на възраст до 29 години.

При проверка в Център за професионално обучение в Плевен министър Тотю Младенов и изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова се запознаха с атрактивни идейни проекти на 19 млади хора, обучаващи се по специалността сътрудник в бизнес услуги. По тази схема курсистите имат възможност да защитят собствени бизнес планове, като успешните ще бъдат финансирани по схемата.

Подкрепи Economic.bg