Младите фермери с достъп до 20 млн. лв.

Средствата за първото плащане по проектите, които се одобрят, ще бъдат от бюджетите на земеделското министерство и Държавен фонд "Земеделие"

172 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

До края на 2013 г. ще бъде отворен приемът на проекти по Мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери", обяви земеделският министър Димитър Греков. Средствата за първото плащане по проектите, които се одобрят, ще бъдат от бюджетите на земеделското министерство и Държавен фонд "Земеделие".

"На този етап сумата, която може да се осигури по мярката, е 20 млн. лв., като половината от нея, или 10 млн. лв., са от бюджета на МЗХ и ДФЗ и с нея може да се направят първите плащания по 400 проекта на млади фермери", обясни зам.-министър Явор Гечев.

"Второто плащане по одобрените проекти ще е в рамките на следващия програмен период, обясни още Гечев, като подчерта, че ако може да се осигурят и допълнителни резерви, ще могат да се финансират и допълнителни проекти. Той каза, че за да бъдат компенсирани тези фермери, чиито проекти не бъдат одобрени сега, ще им се даде възможност в самото начало на следващия програмен период, през май 2014 г., да кандидатстват отново. Тогава стартира мярката за млади фермери по новата програма и при първия прием на документи по мярката ще бъде коригирано изискването за най-много 14 месеца регистрация като фермер на 18 месеца, така че да се даде възможност и на фермери с по-отдавнашна регистрация да кандидатстват отново.

Министър Греков беше категоричен, че ще има засилен контрол по усвояването на средствата за младите фермери, защото досега е имало много нецелесъобразно усвоени средства. Министърът подчерта още, че за целия нов програмен период ще се спазва принципът да не се променят правилата и параметрите на кандидатстване по отделните мерки в момент, в който тече приемът по тях или е стартирало изпълнението им. Така ще има предвидимост за земеделските производители, общините и младите фермери.

Подкрепи Economic.bg