Moody's доближи рейтинга на Sony до "junk"

Рейтинговата агенция препоръчва на японската компания "сериозно преструктуриране" на бизнеса

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Международната рейтингова агенция Moody's Investor Service понижи с една степен дългосрочния рейтинг на Sony Corp. Оценката по дългосрочните облигации на японската компания е намалена от "Baa2" до "Baa3". Това е само една степен над нивото "junk" (боклук), с което дългът на страната губи инвестиционния си статут.

"Без сериозно преструктуриране през следващите 12-18 месеца нефинансовият бизнес на Sony, в най-добрия случай, ще завърши без загуба. По вероятно е обаче, ако няма реформи, компанията да остане без печалба", се казва в становището на агенцията.

През третото тримесечие на 2012 г. Sony отчете малка оперативна печалба, след като година по-рано отчете загуба. Основно тази година компанията разчита на бизнеса си с химикали, който компенсира губещото подразделение с продажба на телевизори.

Прогнозите на ръководството за печалбата през цялата година се запазват. Очакванията обаче за конзолите PSP и Vita са намалени. Също така спадат и прогнозите за продажбата на телевизори и на компактни дигитални камери.

За да се върне към печалба Sony започна да купува различни компании, а целта е да се диверсифицира бизнеса. Придобиват се от компании за медицинско оборудване до технологии за облачни игри.

Коментари: 0