Moody's понижи кредитния рейтинг на Словения до неинвестиционен

Като основания за стъпката се посочват състоянието на банковия сектор, значителното влошаване на правителствените финанси, както и несигурните перспективи за финансиране

184 ~ 1 мин. четене

Международната рейтингова агенция Moody's понижи кредитния рейтинг на Словения с две позиции до неинвестиционното ниво Ba1, съобщава Reuters.

Като основания за стъпката се посочват състоянието на банковия сектор на Словения и значителното влошаване на правителствените финанси. Другата причина са несигурните перспективи за финансиране, които увеличават вероятността на страната да се наложи да потърси външна помощ.

Новината блокира плановете на правителството да продаде деноминирани в долари глобални облигации, за да подпомогне банковия сектор. След съобщението на рейтинговата агенция финансовото министерство отложи емисията на пет и десетгодишните държавни ценни книжа. Намерението на кабинета е в банките да бъдат наляти 900 млн. евро.

Заради проблемите с банковия си сектор страната е смятана за следващата, на която ще се наложи да поиска подкрепа от партньорите си в еврозоната и Международния валутен фонд.

Подкрепи Economic.bg