Мoody's увеличи перспективата пред банковия сектор в САЩ

Прогнозата отразява трайното подобряване на работната среда и намалените рискове от влошаване на кредиторите, се казва в официално съобщение на агенцията

68 ~ 1 мин. четене

Рейтинговата агенция Moody's е променила перспективата пред банковата система на САЩ от негативна към стабилна, което отразява трайното подобряване на работната среда и намалените рискове от влошаване на кредиторите, се казва в официално съобщение на Moody's. Перспективата е отрицателна от 2008 година насам.

Moody's очаква ръстът на БВП в САЩ да бъде от 1,5% до 2,5% в диапазона между 2013-14 година, придружен от продължаващия спад на безработицата, клонящ към 7%. "Устойчивият ръст на БВП и подобряването на условията на труд ще помогне на банките да защитят своите баланси", казва Шон Джоунс, директор в Moody's и съавтор на доклада.

"В допълнение, след още една година на намаляване на разходите, свързани с кредити и възстановяване на капитала, американските банки сега са в по-добра позиция и могат да се противопоставят на всеки бъдещ икономически спад", добавя Джоунс.

Средата на ниски лихвени проценти е най-важният фактор, който ще определя представянето на американските банки в следващите 12-18 месеца. Ниските лихвени проценти могат да помогнат да се насърчи развитието на частния сектор и ръста на заетостта. Въпреки това, тези ниски лихвени проценти също вредят на приходите на американските банки преди провизии както в краткосрочен, така и в средносрочен план.

Подкрепи Economic.bg