Moody`s заплаши САЩ с намаляване на рейтинга

Кредитната агенция е предупредила управляващите, че това ще се случи, ако не постигнат споразумение за намаляване на дълга

124 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Международната кредитна агенция Moody's Investors Service предупреди САЩ, че ще им отнеме първокласния рейтинг "Aaa", ако скоро няма готов план за намаляване на публичния дълг.

Агенцията е предупредила, че двете водещи партии трябва да постигнат споразумение по този въпрос в бюджета за 2013 г. или ще намали оценката по дългосрочния дълг до "Aa1".

Точно преди една година Moody's отново постави под наблюдение рейтинга на САЩ и предупреди управляващите, че ако не постигнат сделка по увеличаване на тавана ще намали рейтинга. В крайна сметка споразумение беше постигнато и таванът беше увеличен от 14.29 трлн. долара на 16.4 трлн. долара.

В момента публичният дълг на страната е близо 16 трлн. долара, а според финансовия министър Тимъти Гайтнър таванът ще бъде достигнат до края на годината.

В доклада на Moody`s се казва, че ако преговорите доведат до конкретни мерки, с които да бъде намален дългът, в средносрочен план, рейтингът ще бъде потвърден и перспективата ще бъде върната на "стабилна".

Подкрепи Economic.bg