Московски: Няма основание за стачка в БДЖ

Според транспортния министър нови съкращения няма да има

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски съобщи, че в БДЖ няма да има съкращения, различни от предвидените в стачното споразумение от миналата година.

Коментарът идва, след като ръководството на компанията обяви намерение до края на годината да освободи 850 души.

„Призовавам всички хора да се успокоят. Синдикатите нямат основание за стачни действия. Категорично сме зад реформите от министерството, но в частта „Товарни превози” не искаме да има никакво движение, защото искаме да мине успешно сделката за приватизация,” каза Московски пред bTV.

През седмицата транспортният министър поиска от БДЖ икономически анализ и инвестиционна програма, с която да бъде обоснована необходимостта от съкращения. В четвъртък Московски се срещна със синдикатите и изпълнителния директор на БДЖ Йордан Недев. От КНСБ съобщиха, че министърът е наложил мораториум на съкращенията в БДЖ „Товарни превози”.

От министерството обаче отрекоха да е налаган мораториум, защото няма документ, който да регламентира определена допълнителна бройка съкращения. От ведомството обясниха, че към момента в двете дружества тече съкращение на персонала, което е започнало през 2011 г., преди стачката. Тогава със синдикатите е било съгласувано освобождаването на около 2000 души, от които 1000 от „БДЖ-Пътнически превози” и 1000 от „БДЖ-Товарни превози”, които са част от реформите за оптимизация на дружеството. Нови съкращения обаче не се предвиждат. пред

Коментари: 0