Московски договори още инвестиции от "Луфханза Техник"

Централата на компанията в Хамбург похвали политическата стабилност и икономическа сигурност в България

112 ~ 2 мин. четене

"Луфханза Техник" АГ ще инвестира допълнителни средства в разширяване на дейността си в дъщерното предприятие в България. Това бе договорено по време на визитата на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски в централата на компанията в Хамбург. Германската компания, която има смесено дружество с България Ер и планира да съсредоточи голяма част от дейността си за Европа в България. Очаква се  общия брой на заетите в дъщерната фирма на летище София да надхвърлят 800 души в следващите месеци, а инвестициите ще бъдат насочени към нова техника и разширяване на ремонтните халета, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

 

„Основна цел за нашето правителство е да създаваме условия, за да могат инвеститори от такъв мащаб да изберат нашата страна”, каза Ивайло Московски. По думите му той ще съдейства за задълбочаването на тези връзки и се надява компанията да продължи да разширява дейността си в България, защото е пример за сериозен инвеститор. От Луфтханза посочиха, че са впечатлени от високоподготвените специалисти, с които разполага нашата страна и доброто сътрудничество с Техническия университет в София и Пловдив.

 

„Това, което „Луфханза Техник” постигна в България през последните 5 години е наистина впечатляващо. Направени инвестиции от над 40 милиона евро, създадени над 600 работни места и обособяването му сред най-мащабните и модерни съоръжения в Европа”, допълни министър Московски. Представителите на немската компания посочиха, че част от тези резултати се дължат на политическата стабилност и икономическата сигурност, която има България през последните години. 

 

По време на визитата си министър Ивайло Московски се срещна със старши вицепрезидента на въздухоплавателни средства Зьорен Щарк и главения изпълнителен директор – продукти, услуги и ИТ сектор Томас Щюгер, като имаше възможност да се запознае с цялостната дейност на компанията.

 

“Луфханза Техник” АГ е сред водещите компании в поддръжката, възстановяването и капиталните ремонти на самолети с над 26 000 работници и повече от 4,1 млрд евро приходи за последната година.

 

През последните години дъщерната компания в София е инвестирала над 40 милиона евро за развитие на своята ремонтно-техническа база на летище София и превръщането й в една от най-мащабните в Европа. През 2011 и 2012 г. тя добави към своите 2 високо-технологични линии за обслужване на самолети още 3. Разширението на съоръжението на летище София позволява обслужването на 6 самолета едновременно и реализирането на 60 тежки ремонта на година.

 В резултат на постиженията на съоръжението в София, компанията–майка (Луфтханза Техник” АГ) взе решение за базиране централите на повечето стратегически отдели именно в България.

 

 

 

Подкрепи Economic.bg