Мозъчната активност на границата между живота и смъртта

Изследване показва, че мозъкът е активен в продължение на половин минута след спиране на сърцето

556 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Не малко хора, сблъскали се със смъртта, преживяват близки до смъртта усещания. Те се характеризират с чувството, че напускат тялото си или преминават през тунел, на края на който има светлина. Подобни изживявания се наблюдават при около 20% от случаите с хора, изпаднали за кратко време в клинична смърт.

Но какво твърдят учените по този въпрос? До скоро се смяташе, че когато сърцето на човек спре, мозъчната дейност също бива преустановена. Според една от научните теории, когато мозъкът на човек спре да изпраща нервни импулси, той не е способен на съзнателни изживявания като тези, които много хора, върнали се от смъртта, описват.

Ново изследване на учени от университета в Мичиган обаче показва, че мозъкът е активен в продължение на половин минута след спиране на сърцето. До това заключение те са стигнали след експерименти с плъхове, които са били подложени на експериментално индуциран инфаркт, докато животните са били под упойка. Електрическата активност на мозъците им по време на това състояние е била следена с електроенцефалограма.

Интересно е, че при всички 9 животни, използвани в експеримента, са наблюдава много силен прилив на мозъчна активност в целия мозък в продължение на 30 секунди след спиране на сърцето. Тя надминава тази, наблюдавана при будни животни и е способна да създава съзнателни усещания, твърдят учените. Бъдещи изследвания ще се опитат да хвърлят светлина върху това какво се случва в човешкия мозък след спиране на сърцето и защо много хора виждат светлина в моментите между живота и смъртта.

Подкрепи Economic.bg