НАТО иска „нови планове за отбрана” срещу Русия

Aмбицията на президента Путин е да създаде сфера на влияние в съседните страни, смята генералният секретар Андерс Фог Расмусен

НАТО иска „нови планове за отбрана” срещу Русия
3611 ~ 1 мин. четене

 Руската агресия срещу Украйна оправдава подготовката на "нови планове за отбрана". Това каза генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в интервю за френския ежедневник "Миди Либр".

"Ние ще засилим военните учения и ще подготвим нови планове за отбрана. Руската агресия беше сигнал за тревога и създаде ново положение на сигурност в Европа", категоричен бе Расмусен. По думите му амбицията на президента Путин е да създаде сфера на влияние в съседните страни.

"Ще окуража страните от НАТО да увеличат своите инвестиции в отбраната. В последните пет години Русия повиши своите разходи за отбрана с 50%, страните от НАТО ги намалиха със средно 20%. Това не е разумно. Трябва да обърнем тенденцията", допълни Расмусен.

"Русия счита НАТО за противник. Съжалявам за това, защото трябва да развиваме плодородно сътрудничество между Запада и Русия. Но трябва да се приспособим към това ново положение", каза още генералният секретар на Алианса.

Думите му са в подкрепа на британския премиер Дейвид Камерън, който заяви в писмо до генералния секретар на НАТО и ръководителите на 27-те държави членки, публикувано вчера, че Алиансът трябва да преосмисли "дългосрочните си връзки" с Русия и да засили способността си да реагира бързо на всяка заплаха.

Расмусен каза още, че катастрофата на Боинга на Малайзийските авиолинии, който беше свален на 17 юли в Украйна, е "военно престъпление". "Имаме много информации, че сепаратистите, подкрепени от руснаците, са виновни", заяви ръководителят на Алианса в първи коментар за катастрофата.

Коментари: 0