НЕК плаща дълговете си към "Топлофикация-Сливен"

Държавната компания е превела днес 520 хил. лв., с които сливенската топлофикация трябва да се разплати с "Мина Черно Море-Бургас"

3620 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Днес, 21 октомври, "Националната електрическа компания" ЕАД (НЕК) е започнала изплащането на 520 хил. лв. към "Топлофикация-Сливен" ЕАД, което би следвало да изпълни отговорностите си към своите партньори и съответно техни служители. Това беше съобщено от Министерството на икономиката и енергетиката, което напомня на работодателите в енергийния сектор на България да поемат своята отговорност, както към управлението на бизнеса, така и към своите служители.

Парите се изплащат във връзка със задължения на частната "Топлофикация-Сливен" ЕАД, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки, към частната "Мина Черно Море-Бургас" ЕАД, отново свързвана с Христо Ковачки.

През миналата седмица 50 миньори от нощната смяна в бургаския рудник останаха на 300 метра под земята в знак на протест срещу неизплатените им заплати. Работниците не са получавали заплати и не са им плащани осигуровките от август насам.

Държавата се задейства моментално и още на 16 октомври НЕК, 100% собственост на "Български енергиен холдинг" ЕАД (БЕХ), обяви, че ще плати своите задължения към топлофикацията в размер на 520 хил. лв.

"В случая с "Мина Черно Море-Бургас" ЕАД става дума за частно дружество и взаимоотношения с негови служители. Въпреки това, като отговорна към бизнеса и съответно към наетите от него служители и работници институция, Министерство на икономиката и енергетиката е предприело необходимите действия за разрешаването му", пише в официалното съобщение на икономическото министерство.

Проведени са разговори, както с ръководствата на двете търговски дружества "Топлофикация-Сливен" и "Мина Черно море" ЕАД, така и с "Националната електрическа компания" ЕАД с цел съдействие за разрешаване на проблема с неизплатените възнаграждения.

Подкрепи Economic.bg