Над 5 пъти е нараснал рискът от сблъсък на Земята с огромен астероид

Според учени от ESA реакцията на медиите и на НАСА е била прибързана

116 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Рискът за сблъсък на астероида 2013 TV135 със Земята е нараснал около и над 5 пъти и според различни изчисления варира от 1:3700 до 1:35000. Според НАСА риска е 1:14000, а според Европейската космическа агенция (ESA) само 1:3700.

Междувременно новината за втория ни известен по степен на заплаха астероид обикаля света и днес намери място в "топ" 5 на новините на CNN. Успоредно с това в научните среди върви интензивна дискусия относно небесното тяло, което беше открито едва на 8 октомври.

Според учени от ESA реакцията както на медиите така и на НАСА е била прибързана и обекта трябва да бъде следен с особено внимание, факт с който е съгласна цялата научна общност. Според проф. Милани от ESA няма разминаване в техните данни (NEODyS) и тези на НАСА, а просто технологично забавяне на проведените изчисления. Пресмятанията на нашите учени от обсерватория "Звездно Общество А79" показват, че риска към момента е от порядъка на 1:15000, а възможното време на удар е между 8 и 9 часа сутринта на 26 август 2032 г.

Астероидът ще може да се наблюдава до март 2014 г., което е достатъчно време, за да има адекватни данни, които ясно да показват какво ни очаква. Към момента може само да се каже, че на базата на текущите данни рискът е малък.

"В медиите усилено се говори за проценти на риска, но не трябва да забравяме, че те се базират на много неточна орбита и непрекъснато се променят", коментира д-р Фратев, шеф на А79. По думите му точността на движението на един астероид се определя с параметър на неточност от 0 (най-точно) до 9 и към момента за орбитата 2013 TV135 той е едва 7.

"Според италиански астроном неточността на движението на скалата покрива половината от орбитата на неговото движение. Точно това е причината и за породеното в обществото неразбиране защо при изчислен към момента по-малко от процент риск за сблъсък астрономите обръщат обособено внимание на астероида", коментира Фратев.

"Скала с размерите на 2013 TV135 (410м.) може практически да заличи по-голямата част от американски щат, а липсата на предварителна информация да доведе до погубването на толкова човешки животa, колкото през половината от втората световна война, а това очевидно не е за пренебрегване дори и ако риска е само 0.01%", добавя още нашият астроном.

До момента няма проведени наблюдения от български астрономи защото „Звездно Общество А79" има финанси да функционира само за не повече от 6 до 8 месеца в годината. Те обаче се надяват, че осигуреното на скоро финансиране за националната обсерватория НАО "Рожен" да позволи интересния обект да бъде наблюдаван и от български учени, които да спомогнат за разгадаване на мистерията около този астероид, който предизвика сериозен интерес в обществото.

Подкрепи Economic.bg