Намалява безработицата в Ирландия и Испания

Закъсалите от кризата държави обаче все още имат слаба заетост според нормите на ЕС и еврозоната

Автор: Николай Марченко

Броят на безработните в закъсалите от финансово-икономическата криза членки на еврозоната Ирландия и Испания показа намаление през март 2014 г., информира агенция France Presse (AFP).

През март броят на хората, претендиращи за помощи при безработица в Ирландия, е отчел понижение за 21-и пореден месец и нивото е рекордно ниско за последните 5 години, показват официални данни от Дъблин.

Безработицата се е понижила от 11.9% на 11.8% - най-ниското ниво от април 2009 г. насам, когато незаетите в страната са били 11.5%, съобщи Централната статистическа служба на Ирландия. Данните показват още, че броят на хората, получаващи помощи за безработица в страната, през март е бил 391 232 души.

Броят на безработните хора в Испания се е понижил леко през март, но остава на рекордно високо ниво.  Според Министерството на икономиката на страната през третия месец на годината на Пиренеите е имало 4,796 млн. безработни.

По този начин спрямо февруари 2014 г. броят на незаетите е бил с 16 620 души по-малък, което представлява съвсем лек спад от 0,35%. На годишна база безработицата в страната е отбелязала по-сериозно понижение - от 4,75%. 

Коментари: 0