Напрежение около дебатите за бюджета на ЕС за 2014-2020

Британският премиер Дейвид Камерън посочи, че никак не е доволен от разисквания проект за бюджет, и окачестви като "грешка желанието да се увеличат разходите"

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че на двудневната среща на върха на ЕС ще се бори за запазване на британския бонус в бюджета на Европейския съюз, съобщава Financial Times. „Отиваме да преговаряме твърдо за получаване на добро споразумение за британските данъкоплатци и да запазим размера на британската вноска", заяви той.

През 80-те години на XX век при управлението на британския премиер Маргарет Тачер Великобритания получи възможност да внася по-малко средства за бюджета на ЕС, след като Лондон се оплалваше, че плаща твърде много за блока. Отстъпката миналата година бе 3.6 милиарда евро.

Британският премиер посочи, че никак не е доволен от разисквания проект за бюджет, и окачестви като "грешка желанието да се увеличат разходите". Той също заплаши да наложи вето на бюджета на ЕС за 2014-2020 година, ако не бъдат замразени разходите в реален срок.

Междувременно официални лица от ЕС изразиха оптимизъм, че ще постигнат споразумение с Великобритания за бюджета, въпреки заплахите на Камерън за налагене на вето.

Коментари: 0