Неподготвените снегопочистващи фирми не получават пари

По думите на шефът на АПИ Лазар Лазаров между 5 и 10 ноември неподготвените фирми са давали дежурства, но не са получавали пари от държавата

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

След 5 ноември фирмите, които не бяха готови за зимното снегопочистване не получаваха пари, че поддържат дежурни екипи. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров в ефира на БНТ. Той уточни, че ако и след 15 ноември фирмите не са в "бойна готовност" ще получават допълнителни финансови санкции.

"Дадохме на фирмите един буферен период от 10 дни да се подготвят за зимата. За периода между 5 и 15 ноември обаче те не са получавали пари. Въпреки това обаче те са длъжни да поддържат дежурства", каза Лазаров.

Шефът на АПИ уточни, че през тази зима по високоскоростните пътища и магистрали няма да се хвърля пясък. "Ще се хвърля сол, но няма да се хвърля пясък. Пясъкът създава опасности на пътя. Вместо това фирмите участващи в зимното поддържане на пътищата ще използват химически вещества", каза още Лазаров.

Той уточни, че въпреки проблемите с парите за някои изпълнители по "Тракия" и "Марица", сроковете ще бъдат спазени. "Участъкът по магистрала "Тракия" в участъка между Петолъчката и Карнобат ще бъде завършен по график. Срокът е 20 февруари, но в договора на изпълнителя е записано, че ако времето не позволява полагането на настилката през зимните емсеци, срокът може да бъде удължен с няколко месеца", допълни шефът на агенцията.

Коментари: 0