Несебър приключи участието си в проект на побратимени градове

180 ~ 1 мин. четене

Двегодишният европейски проект „Побратимени градове”, в който община Несебър взе участие, приключи, съобщиха от пресцентъра на общината. В него градът на ЮНЕСКО участва съвместно с ХVІІІ район на Будапеща и още четири града от Германия, Румъния, Италия и Полша.

Проектът бе насочен към обмяната на опит, мнения и ценности, свързани с културно-историческото наследство, настоящето и бъдещото развитие на участващите градове,  с цел по-нататъшно разширяване на сътрудничеството. Той се реализира в рамките на седем срещи на представители на побратимените градове през 2011 и 2012 г.

Несебър домакинства срещата на представители на побратимените градове през март т.г., чийто тематичен акцент беше градоустройството в града-паметник на световното културно наследство.

От 7 до 9 септември т.г. в Будапеща се проведе заключителната среща за оценки под надслов „В унисон с Европа” и конференция за закриване на работата по проекта, в която участва и делегация на община Несебър. Делегациите на побратимените градове посетиха етнографския комплекс „Шканзен”, където се запознаха с традиционна архитектура и занаяти от различните части на Унгария.

На конференцията за закриване всеки от градовете-партньори по проекта представи своята оценка. Община Несебър даде положителна оценка на работните проекти на партньорите и сподели своята увереност, че проведените срещи и конференции ще заздравят връзките между градовете и ще разширят възможностите за сближаването им чрез ценностите на европейското партньорство. Конференцията завърши с подписването на заключителния протокол от ръководителите на всички делегации.

Подкрепи Economic.bg