New York Times разказва за български архитект

Статията е посветена на Делчо Делчев и неговата група "Трансформатори"

408 ~ 1 мин. четене

Авторитетното издание New York Times пусна материал за младия български архитект Делчо Делчев и основаната от него група "Трансформатори". Статията е озаглавена "Хрумванията на едни финансирани от държавата български архитекти" и разказва за емиграционната вълна от България към Европа, на фона на която Делчев се опитва да освежи пост-социалистическата атмосфера в страната с нискобюджетни арт проекти.

"София може би изглежда като най-вдъхновяващото място за един архитект", пише авторът Дани Хаким. Градът е описан като място с подредени като домино соц-блокове, скулптури от времето на комунизма, които доминират общественото пространство, висока безработица и протести срещу правителството.

Американското издание разказва за групата "Трансформатори", в която участват повече от 20 архитекта, а творчеството им може да се види в различни части на града. Хаким посочва като най-известно място на младите архитекти Улица Кутиена, или с други думи - електрическите табла по столичните улици.

Той не пропуска и финансовата част на проектите на "Трансформатори", разказвайки как те печелят различни проекти от общината, но не се целят в грандиозни проекти, а предпочитат малките подобрения, "които са по-разбираеми за хората".

Коментари: 0