Никола Саркози разпитван 15 часа за търговия с влияние

Бившият френски президент застанал пред съдия като официално заподозрян в корупция

188 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Бившият президент на Франция (2007 – 2012) Никола Саркози официално е заподозрян по наказателно дело за търговия с влияние, информира BBC. Саркози е застанал пред съда късно снощи след разпита в полицията, който e продължи 15 часа.

Смята се, че Саркози е първият бивш държавен глава в новата история на Френска република, който е разпитван от полицейска служба. Предишният президент Жак Ширак, макар и да е бил с условна присъда от 2011 г. за финансови машинации и нарушаване на доверието като кмет на Париж, никога не е бил задържан от органите на реда.

Според френските закони, съдията е длъжен да разгледа материалите по делото и да вземе решение за това дали са достатъчни за повдигане на обвинение към Саркози.

59-годишният Саркози се надява отново да предложи кандидатурата си на президентския вот през 2017 г. Наказателното преследване обаче може да разбие тези планове. Заедно със Саркози, по делото е разследван и адвокатът му Тиери Ерзог, а също така и съдия Жилбер Азибер, който е знаел за разследването и е предавал информация на обкръжението на експрезидента.

Милионите на Кадафи

Поначало следствието се е заело с проверка на твърденията, според които предизборната фондация на Саркози незаконно е получавала финансиране от бившия либийски лидер Муамар Кадафи. Става дъма за до 50 млн. долара, инвестирани в кампанията му от покойния диктатор. Но към това се добавиха и неопровержими доказателства за това, че Саркози е обещал на съдията Азибер престижен пост в Монако срещу информацията относно разследването.

Саркози обаче продължава да настоява, че всички обвинения срещу него са мотивирани политически. Привържениците на експрезидента акцентират на това, че всеки път, щом Саркози прави крачка към връщането си в голямата политика, в пресата се появяват нови данни за наказателното дело срещу него. „Френските десни подозират, че това се случва не без участието на управляващите социалисти”, коментира кореспондентът на BBC в Париж Хю Скофилд.

Подкрепи Economic.bg