Nokia губи все повече

Финландският производител на телефони отчете близо 1 млрд. евро загуба за третото тримесечие

132 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Nokia продължава да отчита загуби, като за периода юли - септември финландската компания е отчела 969 млн. евро загуба. Спрямо същия период на 2011 г. негативният финансов резултата расте с 1325%, след като тогава беше 68 млн. евро. резултатът изненада и анализаторите, според които загубата трябваше да е около 200 млн. евро.

Изключително разочароващи са продажбите на телефоните Lumia, които засега са далеч от изпълнението на мисията си да вземат пазарен дял от iPhone и Android. През третото тримесечие са продадени 2.9 млн. броя от този модел при 4 млн. броя през предишните три месеца.

Приходите на Nokia през изминалото тримесечие са намалели с 19% до 7.24 млрд. евро, което все пак е малко по-добър резултат от очакванията на повечето анализатори. Измервана като процент от продажбите, загубата от бизнеса с устройства е намаляла спрямо предишното тримесечие.

Понижението на продажбите на смартфоните Lumia отчасти се дължи на очакваното пускане на нови модели от серията с новата операционна система Windows Phone 8. Nokia е продала общо 6.3 млн. смартфона и 76.6 млн. обикновени телефона за трите месеца до септември. Анализаторите очакваха повече продажби при умните телефони, но и по-малко при обикновените.

Паричните резерви на компанията обаче продължават да се топят и вече са около 3.6 млрд. евро. Три месеца по-рано те бяха с 600 млн. евро повече. Прогнозите на Standard & Poor's са, че до края на годината свободните пари на компанията ще намалеят под 3 млрд. евро.

Въпреки негативните данни, акциите на компанията поскъпнаха с 3.6% до 2.28 евро заради увереността на Nokia, че загубите ще бъдат намалени през настоящото тримесечие. Цената на акциите е спаднала с общо 42% от началото на годината и в момента са на нивата от 1996 г. Nokia, която преди беше абсолютен лидер при мобилните телефони, е загубила 90% от пазарната си стойност от 2007 г. насам, когато Apple представи своя iPhone и сложи началото на нов етап в развитието на смартфоните.

Подкрепи Economic.bg