Nokia и Microsoft се възползват от забраната на Samsung в САЩ

Производителите на телефони се обръщат към възможните алтернативи на азиатската компания в лицето на Nokia и Microsoft

Nokia и Microsoft Corp., две компании които целят увеличаване на продажбите на смартфони в САЩ, ще получат така необходимия тласък, след като продуктите на Samsung Electronics Co. са изправени пред евентуална забрана за продажба и производители на мобилни телефони, които са под натиск, търсят алтернативи на софтуера на Google Inc.

Най-скъпата борсово търгувана компания в света - американската Apple спечели патентно дело в САЩ за над 1 млрд. долара срещу Samsung Electronics на 24-ти август. Според американския съд корейската компания е нарушила шест патента на Apple. Освен това калифорнийският съд е постановил, че Samsung е копирал визията на телефоните на Apple. Затова пък е отхвърлил насрещните патентни искове на корейската компания.

Сега съдя ще разгледа искането на Apple за забрана на продажби на някои устройства на Samsung в САЩ, който е доминиращ производител на телефони с Android. Дали това ще се случи, ще стане ясно следващия месец. Като последствие обаче, производителите на телефони се обръщат към възможните алтернативи в лицето на Nokia и Microsoft.

Междувременно акциите на Nokia, базирана във Финландия, скочиха с 10% и се търгуват на 2,71 евро на борсата. Стойността на книжата на Microsoft се покачи с 0,7 на сто до 30,67 щатски долара.

Акциите на южнокорейския технологичен гигант Samsung Electronics Co. се сринаха до близо 4-годишно дъно след загубеното дело. Книжата на Samsung достигнаха дневен срив от над 7,7%,, което е най-големия спад от 24 октомври 2008 г. насам. На корейската борса цената се срина до 1,177,000 вона, но след това акциите върнаха част от загубеното и се търгуваха на нива от 1,187,000 вона. Рязкото понижение на акциите на Samsung доведе и до спад на корейския бенчмарк Kospi, който изтри 0,4% от стойността си.

Коментари: 0