Номинират Едуард Сноудън за Нобелова награда за мир

Регистрирането на кандидатите завърши на 1 февруари и затова той може да бъде включен в номинациите за следващата година

Професорът по социология Стефан Свалфорс, който е и член на шведската Кралска академия на науките, изпрати писмо до Норвежкия нобелов комитет, с което номинира Едуард Сноудън за Нобелова награда за мир, съобщава BBC.

В писмото се подчертават „героичните усилия на Сноудън за разкриването на мащабната шпионска дейност на САЩ, които той е предприел в ущърб на своето лично положение”. „Благодарение на смелостта на Сноудън нашият свят стана по-добър и по-безопасен”, подчертава професор Свалфорс.

Бившият американски разузнавач не може да попадне сред номинациите за Нобелова награда за тази година, тъй като регистрирането на кандидатите завърши на 1 февруари. Той обаче може да бъде включен в номинациите за следващата година. Ако Сноудън получи Нобеловата награда за мир, тогава той ще бъде най-младият притежател на това звание в цялата история. В същото време наблюдателите отбелязват, че шансовете му са много малки.

"САЩ обвиняват Сноудън в  шпионаж, той е обявен за международно издирване. Шансовете му да получи приза са малки. Мисля, че Нобеловият комитет няма да  посмее да вземе такова решение. Това би било такова предизвикателство към американските интереси, че не смятам, че ще се случи", казва Свалфорс.

В същото време стана ясно, че Федералната миграционна служба на Русия (ФМС) все още не е получила молбата на Сноудън за предоставяне на политическо убежище, съобщи говорителят на ведомството Залина Корнилова.

Сноудън, който разкри подробности около дейността на американските спецслужби по събирането на информация за чужденци и собствени граждани, избяга от САЩ на 23 юни и пристигна в Москва. Оттогава той търси държава, която да му предостави убежище.

Коментари: 0