Норвегия също въвежда секторни санкции срещу Русия

Москва отказва да промени политиката си към Украйна, аргументира се шефът на МВнР Берге Бренде

Заедно с ЕС

Норвегия също въвежда секторни санкции срещу Русия
180 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Осло реши да се присъедини към санкциите на Европейския съюз (ЕС) срещу Руската федерация (РФ), съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР) на Кралство Норвегия.

По този начин властите на скандинавската държава спазиха обещанието си, като поясниха, че техните санкции ше са "идентични на европейските".

В официалното изявление на външния министър Берге Бренде се пояснява, че Норвегия "ще въведе същите санкции, които ЕС активира на 31 юли". Също така кралството ще разшири и списъка на лицата и компаниите, чиито финансови активи на територията на страната ще бъдат замразени.  

Според първия дипломат на Норвегия ограничителните мерки ще станат отговор на нарушението на Хартата на ООН от страна на РФ. Според него Москва "не изяви готовност да промени поведението" си по отношение към Украйна.

"Дори след трагедията на 17 юли, когато бе свален малайзийският самолет, Русия макар и да промени поведението си, продължи да дестабилизира обстановката в източните региони на Украйна", подчерта министърът. 

Властите в Осло са провели среща с представителите на бизнеса преди да вземат решението си, с които обсъдиха въвеждането на секторните санкции, които засягат цели отрасли на руската икономика.

Още преди Норвегия да е въвела санкциите, Москва й отговори с приемането на ограничения за внос на храни. Става дума предимно за рибната продукция, в частност, за сьомга.

Коментари: 0