Норвежкият петролен фонд може да бъде разделен

За подобна промяна заговори лидерът на Консервативната партия, която вероятно ще спечели изборите през септември

88 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Норвегия ще опита да преструктурира държавния петролен фонд, така че да получава по-голяма доходност от събраните в него 740 млрд. долара. Това обяви Ерна Солберг, лидер на опозиционната Консервативна партия в страната, която по последни проучвания ще спечели предстоящите на 9 септември избори. Според нея инвестициите "може да се окажат прекалено големи, за да се управляват само от един фонд".

"Може да бъде разделен, за да се конкурират различните фондове, или за да имате повече възможности да инвестирате", добавя Солберг. "Ще проучим тази възможност, ще я развием и ще видим дали е добра идея", каза още тя.

В момента фондът освен за инвестиции се използва и за покриване на дефицита в бюджета. По сега действащите закони в страната за попълване на дупки в бюджета може да се използва 4% от фонда, което е равно на средногодишното нарастване на средствата. Петролният фонд обаче е нараснал четири пъти от 2005 г. досега, което се дължи на рязкото покачване на цената на петрола. Само през 2012 г. ръстът надхвърли 13%, а прогнозата на правителството е за 50% увеличение до 2020 г.

"Структурата на фонда не е била ревизирана от неговото създаване през 1996 г.", обясни още Солберг. "Ние сме партия, която вярва в конкуренцията. Ако има различни структури, които управляват парите, те ще се конкурират и ще постигат по-добри резултати", смята лидерът на Консервативната партия.

Данните за първите три месеца на 2013 г. показват възвращаемост от 5.4% на инвестициите. Вложенията в акции са донесли 8.3% доходност, докато инвестициите в ДЦК едва 1.1%. От имоти доходността е 0.3%.

"Става въпрос за по-голяма възвращаемост, без да увеличаваме риска при инвестициите", коментира Солберг. "Чрез фонда ние искаме да правим дългосрочни инвестиции, а не да търсим краткосрочна печалба", добавя тя.

Подкрепи Economic.bg