Нова технология бори спам съобщенията

През първото тримесечие от 2012 г. почти три от всеки четири електронни съобщения са били спам

140 ~ 1 мин. четене

Нова технология ще разбира кои са спам съобщенията чрез сканиране на изображения. Технологията е патентована от "Лаборатория Касперски", информира Technews. Методологията включва метод за претърсване на съдържанието за т. нар. "подписи", който вече се използва за откриване на нежелана кореспонденция.

В момента сравнително ефективните инструменти за установяване на текстови спам не са никак малко. Но спамът под формата на изображения е по-сложен проблем. На първо място текстът в изображението, прикрепено към електронното съобщение, трябва правилно да се разпознае. Само тогава е възможно да се определи дали електронното съобщение представлява нежелана кореспонденция или не. Освен това изображението може да съдържа обекти, различни от текст, като например снимки на рекламирани стоки, а това прави откриването още по-трудно.

При технологията на "Лаборатория Касперски" изображението се дели на няколко отделни обекта и на всеки обект се приписва определен контур. След това за всеки обект се създава "подпис" въз основа на различните елементи в рамките на фигурата (сегменти с прави линии или дъги) и на начина, по който тези обекти попадат в очертанията на фигурите. Получилият се като резултат "подпис" на обект се сравнява с "подписите" на други обекти, които са били открити в спама на изображенията.

Спамът е сред най-сериозните съвременни заплахи - през първото тримесечие от 2012 г. почти три от всеки четири електронни съобщения са били спам. По данни от проучване на "О+К Рисърч", проведено през май 2012 г., 69% от потребителите по света са се сблъсквали със спам съобщения.

Подкрепи Economic.bg