Новите мерки в Испания ще засегнат директно домакинствата

Ставката на ДДС ще се увеличи от сегашните 18% на 21%. Предвиждат се също 3.5 милиарда евро съкращения в бюджетите на местните власти

Новите мерки за финансови икономии на испанския премиер Мариано Рахой ще стартират тази седмица и се очаква да ударят директно домакинствата, след като увеличения данък добавена стойност ще окаже допълнителен натиск върху потребителите, пише Bloomberg.

Преминаването към повишен данък добавена стойност от 1-ви септември ще бъде последвано от серия данни, показващи натиска върху финансите на домакинствата в четвъртата по големина икономика в еврозоната, където една трета от хората са безработни.

Правителството на Испания също така ще издаде публични финансови отчети, илюстриращи ситуацията в страната и предизвикателството пред Рахой, който се опитва да ограничи третия най-голям дефицит в еврозоната и да повдигне темата, дали да се търси допълнителна международна помощ.

Потребителите вече преживят рецесия последните 9 месеца и новите мерки ще дадат допълнителен негативен ефект върху тях.

"Очаквам доста драматично отслабване на БВП през третото и четвъртото тримесечие и още по-далеч в бъдещето, тъй като всички условия за намалено търсене на вътрешния пазар са на линия", каза Ейбрахам Рахаби, икономист в базираната в Лондон Citigroup Inc. "Затягането на фискалната дисциплина в Испания ще боли значително повече отколкото в Гърция и по-голямата част от неговите последици тепърва предстоят".

Ставката на данъка ще се увеличи от сегашните 18% на 21%. Предвиждат се също 3.5 милиарда евро съкращения в бюджетите на местните власти.

Новите мерки за икономии и вдигане на данъци са в замяна на полученото от Брюксел удължаване за срока за свиване на бюджетния дефицит под 3% от брутния вътрешен продукт. Отсрочката бе дадена преди месец при срещата на финансовите министри от еврозоната. Прилагането на новите мерки ще намали разходите на правителството с 65 млрд. евро в рамките на следващите две години и половина.

Рахой заяви, че Испания сега плаща за миналите си политики и добави: "Разточителността от миналото се плаща сега". По думите му испанците никога не са преживявали рецесия, подобна на сегашната.

"Знам, че това не са приятни мерки, но са необходими. Казах, че ще намаля данъците, а ги вдигам. Не променям критериите си - промениха се обстоятелствата и трябва да се адаптираме", посочи още Рахой.

Това е четвъртият пакет от мерки за свиване на бюджетния дефицит в Испания, анонсиран от правителството за последните седем месеца. Освен вдигане на ДДС, новият пакет включва премахване на данъчните облекчения за купувачите на жилища, орязване на обезщетенията за безработица, консолидиране на местните власти и премахване на бонусите за държавни служители в края на годината, допълва агенцията

Коментари: 0