Няма как да има споразумение за минималната заплата

Проблемът е, че в България минималната работна заплата е фактор, който се определя от политически съображения, смята Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ "Подкрепа"

120 ~ 2 мин. четене

- Как приемате категоричното решение на правителството, че няма да има увеличение на минималната работна заплата (МРЗ) от 1 октомври?

- Това е бягане от отговорност. Системата като цяло е сбъркана. Нямат никакви аргументи и стойност. Каквото се говореше преди 25 години, се говори и сега. Няма нищо ново. Работодателите държат на тезата, че ще се увеличи безработицата и едва ли не ще се съсипе държавата по този начин.

- Финансовият министър Петър Чобанов заяви, че проблемът не е фискален, а проблемът е, че вие синдикатите и работодателите не можете да се разберете?

- Разбира се, че ще кажат така. Но това е бягане от отговорност. На който може въобще да му хрумне, че ние можем да стигнем до съгласие с работодателите, най-малкото не е чел протоколите през последните 25 години. Няма смисъл да си приказваме, защото ще кажем едни и същи неща.

- Защо тогава беше обявено, че правителството едва ли не разчита на вашето съгласие, за да се вдигне МРЗ?

- Правителството ни гледа сеира. В зависимост какво им хрумне или я вдигат с 30 лв. и след това обясняват колко е било трудно, или се оправдават с нас, че не можем да се разберем. Проблемът е, че в България минималната работна заплата е фактор, който се определя от политически съображения.

Със сигурност увеличението трябва да се случи. В България едва ли има човек, който да не е убеден, че доходите в България са ниски. Минималната заплата е само една част от елементите на възнагражденията.

- Вдигането на МРЗ няма ли да доведе до съкращения и укриване на доходи?

- Ако някой разчита, че държавата ни ще просперира, ако развиваме такива индустрии, които не могат да плащат 300 лв. заплата, тогава тези индустрии е по-добре да ги няма. В по-голямата част от ЕС има минимална заплата и тя е между 1300 и 1500 евро.

- Какво се случва в "Мини Марица-изток"?

- Със сигурност напрежението поспадна. Увеличението на изкупната цена на въглищата от 71 лв. на 75 лв. помогна малко.

Подкрепи Economic.bg