"Няма нужда от актуализация, предложихме я, за да успокоим напрежението"

„Винаги е по-добре да се съхрани, вместо да се затвори една банка със систематично значение”, счита премиерът

Пламен Орешарски:

Снимка: БГНЕС

108 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

„Фискалното изпълнение за първото полугодие не предполага актуализация на бюджета. Рискове до края на годината има, но те са управляеми”, заявява премиерът Пламен Орешарски в интервю за днешния брой на в. Стандарт.

Той очаква по-добро изпълнение на приходната част през второто полугодие, с оглед въведеното обратно начисляване на ДДС и по-добрите резултати от мобилния фискален контрол, стартирал в началото на годината. Според него има и съответни резерви в разходната част.

„Отчитайки обаче сложната политическа ситуация, постигнатото съгласие по темата между политическите сили и предстоящата смяна на две правителства, едното от които ще работи без парламент, предложихме вариант на актуализация на бюджета, засилващ буферите, за да не създаваме още напрежение”, обяснява решението си премиерът.  

Той посочи, че събираемостта на приходите е в порядъка на 46%, стойност сходна с тази между 2010 и 2013 г. Дефицитът е по-висок единствено заради авансово изплатените средства по европейски програми, които до два месеца трябва да бъдат покрити от Европейската комисия. Министър-председателят се надява след като това се случи, фискалната позиция да е дори по-добра от миналогодишната.

Орешарски изразява мнение, че „винаги е по-добре да се съхрани една банка със систематично значение, вместо същата да се затвори”. Въпреки че мащабите са несъизмерими, той посочи за пример отказа на щатския финансов министър Хенри Полсън да остави Lehman Brothers да фалира поради опасения от увеличаване на моралния хазарт. Действие довело до катастрофа на американския финансов сектор и многократно по-големи разходи в глобален план.

„Общественият дебат обаче умело бе насочен към по-големите депозитори и длъжници на банката. Това няма отношение към вариантите за спасяване или затваряне на банката. Виновните, които и да са те, трябва да бъдат санкционирани, независимо дали банката получава или не подкрепа. Продължавам да мисля, че схемата за затваряне на банката е най-скъпа от всички останали варианти”, пояснява той.Подкрепи Economic.bg