Няма нужда от гарантиране на депозитите над €100 хил.

Не ни трябва нито специален закон за КТБ, нито фалирането й, категоричен е Георги Кадиев

Твърда позиция

Няма нужда от гарантиране на депозитите над €100 хил.
3611 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Няма нужда от специален закон за Корпоративна търговска банка (КТБ) и няма нужда от гарантиране на депозитите над 100 хил. евро. Това каза финансистът и бивш депутат от БСП Георги Кадиев, в интервю за Нова телевизия.

Според него няма и никаква нужда от фалиране на КТБ. „Защо никой не задава въпроса къде са миноритарните акционери – те искат ли тя да бъде оздравена? Там има достатъчно бизнес, достатъчно добри компании, които могат да плащат лихвите по кредитите и съответно с тези лихви да бъдат покривани депозитите. Аз мисля, че няма никаква нужда от паника“, категоричен е Георги Кадиев.

Той е на мнение, че банковата криза показа, че БНБ не умее да управлява подобни кризи. „Ако умее и не го иска, значи са за затвор. Защото тяхната роля е да пазят банковата система“, допълни още Кадиев.

На въпрос на водещата за „развода“ между Делян Пеевски и Цветан Василев в ситуацията с КТБ, финансистът отговори: „Целта очевидно е не просто да бъде срутена КТБ, а сега следващата цел е да бъдат взети нейните активи, по възможност на по-ниска цена. Ако се тръгне към ликвидация на банката, бъдете сигурни, че някой много ще загуби и някой много ще спечели.“ Подкрепи Economic.bg