OTE дава още месец на кандидатите за Globul

На двама от кандидатите им трябва още малко време да подготвят документите, съобщава източник на Reuters

116 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Гръцката телекомуникационна компания OTE е удължила с един месец крайния срок, през който желаещите могат да подават обвързващи оферти за втория български телеком - Globul. Информацията е от неназован източник на Reuters, според който за своите 60%, правителството на Гърция иска да получи поне 700 млн. евро.

Според неофициалната информация интерес към Globul проявяват турският телеком Turkcell, норвежкият Telenor и германският Deutsche Telekom, който в момента притежава 40% от капитала на OTE.

Очакваше се те да подадат обвързващи оферти до 18 март, но в OTE са решили да удължат срока, заради две от компании, които имали нужда от още малко време, за да оформят правните документи.

"Крайният срок е изместен с един месец до 18 април", е казал втори източник на Reuters.

За продажбата на Globul се заговори още през лятото, като според спекулациите най-голям интерес проявява Deutsche Telekom. Немският телеком има изключителното право да купи още 10% от капитала на OTE, по силата на договора за покупко-продажба.

Продажбата на българската компания има за цел да помогне на ОТЕ да рефинансира настъпващи задължения за 1.65 млрд. евро до края на 2014 г. По-рано този месец обаче изпълнителният директор на OTE Майкъл Цамас каза, че в крайна сметка може и да не се стигне до продажба. Той изтъкна като причина успешната емисия корпоративни облигации на стойност 700 млн. евро, които ще помогнат за покриване на по-голямата част от дълга. Освен това в компанията постъпиха 208 млн. евро от продажбата на сателитния оператор Hellas SAT.

Продажбите на Globul представляват около 7% от общите приходи на компанията-майка, а оперативната печалба - около 9%.

Подкрепи Economic.bg