Обама избра ядрен физик за енергиен министър

Президентът на САЩ предлага още две рокади в кабинета си

196 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Президентът на САЩ Барак Обама определи ядрения физик Ърнест Мониз за нов министър на енергетиката, предаде Reuters.

Ърнест Мониз е бивш съветник по енергийните въпроси по време на втория мандат на президента Бил Клинтън. В момента физикът е ръководител изследователска група в Масачузетския технологичен институт (МIT), която получава финансиране от гиганти в индустрията като BP, Chevron, и Saudi Aramco. Учените разработват проекти, насочени към намаляването на емисиите от парникови газове.

Основната задача на Мониз като министър ще е постигането на една от важните цели, която Обама заложи в предизборната си кампания - да бъде намалена зависимостта на Щатите от вноса на петрол. Това ще спомогне на страната да се превърне в световен лидер в сферата на екологичната енергетика.

Американският президент обяви още две номинации за новия си кабинет. Новият директор на бюджетното бюро на Белия дом ще бъде Силвия Матюс Бъруел. В момента тя е ръководител на благотворителната фондация Walmart, финансирана от едноименната търговската компания.

Третата рокада ще бъде в Агенцията за защита на околната. За нейн ръководител е номинирана Джина Маккарти,  дългогодишен експерт по качеството на въздуха.

Предложените от Обама номинации предстои да бъдат гласувани от Сената на САЩ.

 

Подкрепи Economic.bg