Обмислят задължителна застраховка срещу бедствия

Такава мярка е записана в проект на стратегия за намаляване на риска

108 ~ 2 мин. четене

Застраховката на имущество да стане задължителна, обмисля кабинетът. Това е предвидено в проект на стратегия за намаляване на риска от бедствия. Документът предстои да бъде внесен в правителството от вицепремиера Цветлин Йовчев.

От 2015 г. застрахователните дружества трябва да споделят с държавата финансовите рискове от бедствия. Включването на застрахователите вероятно ще стане чрез създаването на катастрофичен пул. При този механизъм застраховането на имуществото срещу бедствия е задължително, но със сравнително ниски премии, пише в. "24 часа", цитиран от БГНЕС.

Депутатът от левицата Димчо Михалевски обяви, че БСП ще инициира законови промени във връзка със задължителното застраховане при бедствия. "Преди това обаче е необходимо да направим подробна оценка на риска - какво къде може да се случи и какви биха били последствията", обясни Михалевски. Според него рискът трябва да бъде проучен в 3 посоки: земетръсни зони, наводнения и свлачищни процеси.

По първия риск България има готова сеизмична карта. Хидроложка обаче няма, имало откъслечни данни. Според Михалевски работата по картата би отнела 2 години и ще струва около 2 млн. лв.

Втората програма е за актуализация на картата на свлачищата, които са основно по Черноморието, по река Дунав и в някои точки във вътрешността на страната. Тук вероятно ще са нужни около 1 млн. лв.

Предстои да предложа на Министерския съвет да приеме план за действие по тези точки, обяви Димчо Михалевски. На базата на тези данни ще бъдат направени изчисления, които да дадат основата на метода на определяне на застраховката. Законодателните промени и въвеждането на задължителна застраховка на имуществото срещу бедствия ще могат да се направят след около 2 години. Идеята е частните компании да събират вноските по задължителната полица, да отделят около 5% за разходите си, останалите средства да внасят в държавен гаранционен катастрофичен фонд.

"Управлението на натрупаните средства може да позволи да се инвестират и с приходите да се правят проучвания с превантивна цел - например на конструктивната устойчивост на сгради в сеизмични райони", разказа още депутатът от БСП.

Коментари: 0