Обществено обсъждане за визията на трафик кулите в Бургас и Варна

Министър Данаил Папазов подчерта значимостта на информационната система за гарантиране безопасността на корабоплаването

84 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Архитектурното оформление на бреговите центрове за управление и информационно обслужване на корабоплаването в Бургас и Варна ще бъде избрано след обществено обсъждане. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на церемонията по подписване на договорите за проектиране и изграждане на двете кули в Бургас. В следващите дни идейните проекти за брегови центрове ще бъдат изложени за обсъждане и в процеса на работно проектиране ще бъдат отчетени направените препоръки и предложения.

Министър Данаил Папазов подчерта значимостта на информационната система за гарантиране безопасността на корабоплаването в черноморския регион и важното място на оперативните центрове, които ще се помещават в бъдещите трафик-кули. По думите му двете съоръжения ще работят в пълна комуникационна съвместимост и това е добър знак за бъдещите проекти, свързани с развитието на българския воден транспорт, които трябва да бъдат изграждани в партньорство между двата големи пристанищни града.

Трафик кулите в двата най-големи български пристанищни центрове ще бъдат изградени в рамките на проекта "Информационна система за управление трафика на плавателни съдове (VTMIS) - фаза 3". Общите инвестиции по него възлизат на близо 40 млн. лв. и се финансират по приоритетна ос 4 "Подобряване на корабоплаването по морските и вътрешноводни пътища" на Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. Очаква се двете трафик-кули да бъдат завършени до края на юни 2014 г. Изпълнителят е Консорциум "Мидия-Диана Комерс", а стойността на договора за изпълнение е 3 767 700 лв. (без ДДС).

На днешната церемония присъства и кметът на община Бургас Димитър Николов, представители на Управляващия орган на Оперативна програма "Транспорт", на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", на изпълнителя и др.

Подкрепи Economic.bg