Общините дължат около 200 млн. лв. на строители

Според Камарата на строителите общините трябва да носят същата отговорност при неплащане, каквато носи държавата

7418 ~ 1 мин. четене

Задълженията на общините към строителния бизнес са се увеличили до 200 млн. лв. Това каза председателят на Камарата на строителите в България Светослав Глосов, по време на днешната пресконференция, на която бяха обявени данните на фирмите в Централния професионален регистър на строителя (ЦПРС). Според изнесената информация от началото на годината задълженията са се увеличили с повече от 40 млн. лв.

"Държавата няма просрочени задължения към строителния бранш", уточни Глосов. Според изпълнителния директор на камарата Иван Бойков дълговете от минали години са изчистени и плащанията към строителните фирми се правят през текущата година.

От камарата обявиха, че през есента възнамеряват да изпратят предложение до Европейската комисия и Европарламента да бъде записано в директивата за разплащане, че и общините трябва да носят отговорност за забавяне на плащания към контрагенти, както носи и държавата.

Зам.-председателят на строителната камара Георги Линков съобщи, че още 600 фирми са отпаднали от централния регистър на строителите, поддържан от организацията. Регистрираните строителни компании към края на първото полугодие вече са малко под 4 хиляди.

Подкрепи Economic.bg