Обсъждат се възможности за изграждане на нов национален стадион

Проектът за новия стадион е разработен още по времето на кабинета "Борисов", който се намира срещу зала "Арена Армеец" на 4-ти километър

668 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Кабинетът „Орешарски” подкрепя кандидатурата на България за домакинство на мачове от Евро 2020 г. Това заяви министърът на младежта и спорта проф. Мариана Георгиева. Правителството ще обсъди с Българския футболен съюз (БФС) възможностите за изграждане на нов стадион или за ремонт на настоящия национален стадион „Васил Левски”.

„Васил Левски” обаче събира около 44 хил. места, а за да можем да приемаме мачове от най-ниския пакет, трябва на трибуните да се събират поне 50 хил. души. Има проект за нов национален стадион срещу зала „Арена Армеец” на 4-ти километър. Работна група по времето на кабинета „Борисов” определи, че за него ще е нужна площ от между 120 и 150 декара, в които ще влизат и прилежащите обекти.

Спортната министърка допълни, че до 28-ми август БФС трябва да изпрати документите за кандидатстването в Уефа. Също така държавата трябва да определи и етапите на финансиране на подготовката на страната  за посрещане на мачове от Евро 2020.

60-годишният юбилей от първото Европейско първенство по футбол, проведено през 1960 г. ще се отпразнува на 13 различни стадиона в различни държави на континента, които ще бъдат домакини на мачовете. Избраните градове ще бъдат обявени от УЕФА през септември 2014 г.

Подкрепи Economic.bg